ArcplasztikaOrrplasztika

Az orrplasztika módszerei – Nyitott vagy zárt orrplasztika?

twitterFacebook

Az orrplasztika az orr esztétikai és funkcionális megváltoztatásához alkalmazott plasztikai sebészeti eljárás. Két fő típusa létezik; a nyitott és zárt orrplasztika. Itt el is érkeztünk a műtét kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdéshez: melyik módszer mit takar pontosan és melyiket érdemes választani? Aki fontolóra veszi az orrplasztika elvégzését és végigböngészi a különböző klinikák ajánlatait, könnyen arra a következtetésre juthat, hogy az előnyben részesített eljárás orvosonként változik, és a sebész kiválasztásával egyben módszert is választ a páciens. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mind a nyitott, mind a zárt orrplasztikáról eltérő és gyakran egymásnak ellentmondó véleményeket lehet hallani orvosoktól és páciensektől egyaránt. De vajon mi az igazság és melyik típust érdemes választani? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában szeretnénk segítséget nyújtani ebben a cikkben.

A zárt orrplasztika menete, előnyei és hátrányai

A zárt orrplasztika során a beavatkozáshoz szükséges bemetszéseket az orr belsejében, az orrnyílásokban végzik el. Az orr szöveteinek megváltoztatása tehát két különálló résen keresztül történik úgy, hogy az orr külső része nem sérül, így látható hegek nem képződnek. Ugyanakkor a szűk műtéti hozzáférés miatt az orr szerkezetének megváltoztatása jelentősen komplikáltabb műveletet igényel, mint a nyitott orrplasztika esetében. Látható tehát, hogy a zárt orrplasztika módot ad a külső, látható hegek elkerülésére, de lehetőségei emiatt behatároltak.

A zárt orrplasztika előnyei

Rejtett hegek. Mivel a zárt orrplasztikához szükséges bemetszések az orron belül történnek, a műtét után nem kell látható hegekre számítani.

Gyorsabb gyógyulás az orrplasztika után. A műtét során az orr bőre nem sérül és az orr szerkezete is kisebb mértékben kerül megváltoztatásra, így a gyógyulási idő számottevően rövidebb lehet, mint a nyitott orrplasztika esetében.

A zárt orrplasztika hátrányai

Behatárolt lehetőségek. A zárt orrplasztika során csak az orrlyukak belsejében végeznek bemetszéseket, ami jelentősen korlátozza a műtét segítségével elérhető strukturális változtatások mértékét.

Az orr bőrének torzulása. Mivel a zárt orrplasztika során az orr bőre sértetlen marad, előfordulhat, hogy az az orr belső átalakítása miatt megnyúlik vagy ráncosodik

Korlátozott átláthatóság. Mivel a műtét az orr belsejében történik, a sebész a korlátozott hozzáférés miatt esetenként nem látja az érintett területet, így bizonyos változtatásokat nem tud elvégezni.

A nyitott orrplasztika menete, előnyei és hátrányai

A nyitott orrplasztika során általában néhány rejtett és egy látható bemetszést végeznek az orron. A látható bemetszést a két orrlyuk között keresztben ejtik, többnyire fordított v betű, vagy cikk-cakk alakban. A nyitott orrplasztika során tehát nem kerülhető el a külső heg, de ennek helyzete olyan, hogy a mindennapi életben szinte észrevehetetlen marad mások számára. Ugyanakkor a műtét során ejtett külső bemetszés lehetővé teszi, hogy az orr bőrét eltávolítsák (felhajtsák) a beavatkozás által érintett területről, így a sebész hozzáférhet az orr teljes szerkezetéhez. A nyitott orrplasztika tehát olyan esetekben indokolt és javasolt, mikor nagyobb, az orr strukturális felépítését is érintő változtatásokra van szükség.

A nyitott orrplasztika előnyei

Jelentős változtatásokat tesz lehetővé. A nyitott orrplasztika során az orvos megtudja emelni az orr bőrét, így hozzáfér az orr teljes belső szerkezetéhez, így nagyobb mértékben tudja módosítani azt, mint a zárt orrplasztika esetében.

Az orr bőre is átalakítható. A műtét során az orron található bőr is megváltoztatható és a szerkezeti módosításokhoz igazítható.

Nagyobb átláthatóság. Mivel a nyitott orrplasztika közben a sebész az orr minden részét megtudja vizsgálni és hozzájuk tud férni, a beavatkozás pontosabban végezhető el.

A nyitott orrplasztika hátrányai

Látható hegesedés. A nyitott orrplasztika során az orr bőrén is történik bemetszés, ezért a műtét után látható heg képződik, amely azonban rejtett helyen van és idővel elhalványodik.

Hosszabb gyógyulási idő az orrplasztika után. Mivel a műtét során az orr bőre is megváltoztatásra kerül és általában a strukturális átalakítások is jelentősek, a gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe, mint a zárt orrplasztika esetében.

Melyiket válasszam?

A fenti összehasonlítás alapján jól látható, hogy az orrplasztika típusának kiválasztásakor az elsődleges szempont a kívánt változtatás mértéke. Amennyiben nincs szükség az orr szerkezetének jelentős átalakítására, a zárt orrplasztika jó választás lehet, hiszen nem jár látható hegekkel és a felépülési idő is rövidebb a műtét után. Azonban, ha nagyobb, az orr struktúráját is komolyan érintő változtatásra vágyunk, válasszuk a nyitott orrplasztikát, mert az lehetőséget biztosít az orvos számára, hogy pontosan és igényeinknek megfelelően végezze el a műtétet.

Orrplasztika előtte utána képek és információk

orrplasztika-elotte-utana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Fel a tetejéhez' gomb