MellimplantátumMellnagyobbításMellplasztika

Mellplasztika – Mire számíthatok a mellnagyobbítás után?

twitterFacebook

Mi a mellnagyobbítás?

A női mellek formája és mérete igen sokféle lehet, hiszen mind a genetikai tényezők, mind pedig az életmódbeli eltérések jelentős mértében meghatározzák megjelenésüket. Azok számára, akik elégedetlenek melleik természetes méretével és/vagy formájával, jó alternatívát jelenthet a mellnagyobbítás, amely segítségével biztonságosan és tartósan változtathatnak melleik megjelenésén. Emellett a mellplasztika az esztétikai mellnagyobbításon kívül, azok számára is megoldást kínálhat, akiknek melle valamilyen betegség vagy baleset következtében sérült vagy deformálódott. A mellnagyobbítást az esetek túlnyomó többségében mellimplantátum beültetésével végzik. Az implantátumok általában szilikonból készülnek és szilikon géllel vagy fiziológiás sóoldattal vannak feltöltve. Formájuk és méretük igen változatos lehet, hogy illeszkedjenek az eltérő igényekhez.

A mellnagyobbítást követő felépülési időszak hosszát számos tényező befolyásolhatja. Mai cikkünk megpróbál egy általános útmutatót nyújtani a műtét követő néhány hétre, mely segítségével a lábadozási időt rövidebbé és zökkenőmentesebbé tehetjük.

Hogyan készüljünk fel a mellnagyobbítás utáni időszakra?

Függetlenül attól, hogy a páciens a műtét utáni éjszakát a klinikán vagy az otthonában tölti, mindenképpen gondoskodni kell arról, az első 24 órában ne maradjon egyedül. Egy megbízható felnőtt felügyelete elengedhetetlen feltétele annak, hogy a mellnagyobbítást követő, kritikus fontosságú első nap problémamentesen teljen. Ebben az időszakban a páciens még részben az altatás hatása alatt van, így hajlamos lehet az ájulásra, segítség nélkül eleshet és megsérülhet, ezért egyedül nem közlekedhet.

Felkészülés a mellnagyobbításra

 • A műtét előtt szervezzük meg az azt követő időszakot, hogy zavartalanul tudjunk pihenni és kikapcsolódni a gyógyulási ideje alatt
 • Érdemes egy kis egységcsomagot összeállítanunk a mellnagyobbítás előtt, amely a legfontosabb iratainkat, palackos vizet, valamilyen tartós élelmiszet, készpénzt és bankkártyát tartalmaz.
 • Készítsünk be laza ruházatot, melyet a műtét után könnyen, a karok emelgetése és hajolgatás nélkül fel tudunk venni.
 • Biztosítsuk, hogy legyen valaki, aki hazavisz minket a klinikáról a mellnagyobbítás után.
 • Győződjünk meg róla, hogy lesz valaki, aki velünk tölti a műtétet követő 24 órát és gondoskodik a kényelmükről és biztonságunkról.

Mire számíthat a páciens a mellnagyobbítás után?

Miután a műtét befejeződött, az altatóorvos felébreszti a pácienst az altatásból, akit ezután egy nyugodt szobába visznek át, ahol szakképzett ápolók gondoskodnak a folyamatos felügyeletéről, amíg teljesen fel nem ébred. Ebben az időszakban a legtöbb páciens még kissé kába és többnyire nem emlékszik az ébredést követő 10-15 percre.

A mellnagyobbítás során bemetszéseket ejtenek a bőrön, ami együtt jár a műtét után tapasztalható diszkomfort érzéssel, a mellek duzzanatával és véraláfutásokkal. A kellemetlenségek csökkentése és a sebek, illetve a mellimplantátumok védelme érdekében a műtét végén a páciensre kötést és műtéti melltartót adnak.

A mellnagyobbítást követően a kötéseken apró vérfoltok jelenhetnek meg, ami teljesen normális jelenség és semmilyen aggodalomra nem ad okot. A műtét utáni reggelen a klinikán a kötéseket megvizsgálják és, ha szükséges, lecserélik. Amennyiben a páciens az éjszakát az otthonában töltötte, mindenképpen gondoskodni kell róla, hogy a reggeli konzultációra a klinikára visszaszállítsák, mert autót vezetnie nem szabad.

Az alábbi jelenségek normálisnak számítanak a mellnagyobbítás után:

 • Némi fájdalom és kényelmetlen érzés a mellek területén
 • Duzzanat megjelenése
 • Véraláfutások a mellkason
 • Kis méretű vérfoltok a kötéseken
 • Hányinger, rosszullét
 • A fájdalomcsillapítók szedése miatt esetenként székrekedés is előfordulhat

Fájdalom a mellnagyobbítás után

Manapság a mellnagyobbítást már olyan korszerű és aprólékos műtéti technikával végzik és olyan hatásos érzéstelenítést használnak, ami a műtét után jelentkező fájdalmat a minimumra csökkenti. Ugyanakkor a fájdalom intenzításában és diszkomfort érzés jellegében eltérések lehetnek a különböző típusú mellnagyobbítások esetében. Általánosságban elmondható, hogy a részben, vagy egészben a mellizom alá elhelyezett mellimplantátumok több kényelmetlenséggel járnak a műtét után, mint a mellszövet alá beültetettek. Minden ember fájdalomtűrő képessége más és más, azonban általában a mellnagyobbítás után jelentkező fájdalom a többség számára jól tolerálható. Sokan már a műtét másnapján úgy érzik, hogy képesek lennének visszatérni a napi rutinjukhoz, de ezzel a fájdalom intenzitásától függetlenül néhány hétig mindenképpen várni kell, mert a gyógyulási folyamatok optimális végbemeneteléhez pihenésre van szükség.

Posztoperatív ápolás a mellnagyobbítás után

 • A mellnagyobbítást követő reggelen történik a kötések cseréje.
 • Két héttel a mellnagyobbítás után távolítják el a varratokat, illetve -ha ritka esetekben szükség volt a használatukra- a szívócsöveket.
 • A műtétet követő néhány hétben ajánlott a mellek masszírozása, melynek kivitelezéséhez a klinikán nyújtanak instrukciókat a mellnagyobbítás után. Kivételt képez ez alól, ha a mellnagyobbítással egy időben mellfelvarrás is történt. Ilyen esetekben a melleket masszírozni nem szabad.

Korlátozások a mellnagyobbítás után

A következő tevékenységeket NE végezzük a mellnagyobbítást követő időszakban

 • 6 hétig Ne aludjunk hason, vagy az oldalunkon (aludjunk a hátunkon)
 • Ne fussunk, ugráljunk és ne végezzünk semmilyen intenzív fizikai megterhelést okozó mozgást, mert a sebek felszakadhatnak és/vagy a mellimplantátumok elmozdulhatnak
 • Ne próbáljuk megemelni a melleket, hogy megnézzük a hegeket, mert ez a sebek felszakadását okozhatja
 • Ne emeljük a karjainkat vállmagasságnál feljebb, különösen, ha mellnagyobbítás során hónalji bemetszés is történt
 • Ne érje víz a sebeket a műtétet követő 2-3 napban. Általában lehetőség van vízhatlan kötés felhelyezésére a mellnagyobbítás után, ami megkönnyíti a tisztálkodást.
 • Ne fürödjünk kádban a mellnagyobbítást követő 2 hétben. Zuhanyozni szabad, de mindig alaposan szárítsuk meg a sebek környékét. Ehhez használható például hajszárító, természetesen alacsony fokozaton.
 • Amíg az orvos nem engedélyezi, ne távolítsuk el a műtéti melltartót és kompressziós kötéseket.
 • Ne viseljünk merevített vagy push-up melltartót a mellnagyobbítást követő 6 hétben, amíg a sebek teljesen be nem gyógyultak és a mellimplantátumok nem rögzültek.

Milyen tünetek esetén szükséges értesíteni a kezelő orvost a mellnagyobbítás után?

 • A kötszer nagy területen átvérzik és a vérzés nem szűnik meg rövid időn belül
 • Az egyik vagy mindkét mell jelentős mértékben megduzzad
 • Légszomj, nehéz légzés vagy erős mellkasi fájdalom jelentkezik
 • Nem múló, erős fejfájás

Vizsgálatok a mellnagyobbítás után

A mellnagyobbítást követő 6-8 hétben, általában 1-2 hetente szükséges vizsgálatokon megjelenni, melyeknek fontos szerepe van az optimális gyógyulás biztosításában. Ilyenkor a kezelőorvos, vagy szakképzett ápoló megvizsgálja a hegeket és a mellimplantátumok elhelyezkedését, így könnyen nyomon követhetőek a bekövetkezett változások és felmérhető a gyógyulás üteme. Fontos, hogy ezeket a vizsgálatokat ne mulasszuk el, mert bármilyen esetleg előforduló rendellenesség sokkal könnyebben kezelhető, ha még időben, a teljes gyógyulás előtt észlelik.

Mellnagyobbítás előtte utána képek és információk

mellnagyobbitas-elotte-utana

'Fel a tetejéhez' gomb