Home » Fogászat » Fogfehérítés otthon – Fogfehérítő szettek és fogkrémek
fogfeherites-szett

Fogfehérítés otthon – Fogfehérítő szettek és fogkrémek

twitterFacebook

Mi a fogfehérítés?

Fogainknak van egy természetes színe, melyet elsősorban a fog belsejében található anyag, a dentin határoz meg. A fogakra számos külső tényező van hatással, melyek esetenként azok elszíneződését okozhatják. Mind a fogak felszínére rakódott fogkő és különféle szennyeződések, mind pedig a fog mélyebb szerkezetébe került színezőanyagok a fogak színének megváltozásához vezethetnek. Az ételekben és italokban található természetes és mesterséges festékanyagok, a dohányzás, valamint bizonyos baktériumok anyagcseretermékei mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fogaink idővel egyre inkább elveszítik természetes fehérségüket.

A fogfehérítés feladata az, hogy ezeket az esztétikai problémát okozó elszíneződéseket eltávolítsa mind a fogak felszínéről, mind azok mélyebb rétegeiből. Napjainkban már számos módszer és eljárás áll rendelkezésre a fogfehérítéshez, kezdve az otthoni praktikáktól, a kereskedelmi forgalomban kapható fogfehérítő termékeken keresztül, a fogászati fogfehérítésig. Mai cikkünkben a fogfehérítés legegyszerűbb módját, a boltokban megvásárolható fogfehérítő termékek használatát vesszük górcső alá.

Fogfehérítő rendszerek

Fogfehérítés fogkrémmel

Minden fogkrémnek van némi fogfehérítő hatása, mert apró szemcséjű csiszolóanyagot tartalmaznak. Néhány speciális fogfehérítő fogkrém esetében azonban további kémiai anyagokat adnak a hagyományos összetételhez, melyek megnövelik a fogkrém mechanikai és/vagy kémiai folteltávolító hatását. Ezekkel a fogkémekkel tehát viszonylag jó hatásfokkal eltávolíthatjuk fogainkról az elszíneződéseket okozó külső szennyeződéseket, azonban a fogak belsejébe, a dentinbe jutott színezőanyagokra ezek a termékek nincsenek hatással.

Míg a fogfehérítéshez használt fehérítő szettek és a fogászati fogfehérítés karbamid-peroxidot vagy hidrogén peroxidot használnak a fogak mélyebb rétegeiben található elszíneződések eltávolításához, a fogkrémekbe ilyen összetevő nem kerülhet, így ezek csak felületi hatással rendelkeznek. Összehasonlításképpen: a fogkrém segítségével végzett fogfehérítéssel nagyjából egy árnyalatnyi fehérítő hatás érhető el, míg fogászati fogfehérítéssel ez 3-8 árnyalat.

Fogfehérítés fehérítő géllel

A fogfehérítő gélek általában átlátszó, peroxid alapú anyagok, melyeket egy apró ecset segítségével kell felvinni közvetlenül a fogak felszínére. A felhasználás pontos módja az adott termék erősségétől, azaz peroxid tartalmától függ. A használati utasítás pontos betartása mellett ezek a termékek biztonságosan használhatóak és jó fogfehérítő hatással rendelkeznek, mind a fogak felszínén, mind a mélyebb rétegekben. A fogfehérítés első eredményei általában néhány nap után láthatóak, a végső eredmény eléréséhez pedig körülbelül négy hónap szükséges.

Fogfehérítés fehérítő csíkkal

A fogfehérítéshez használt fogfehérítő csíkok nagyon vékony, szinte láthatatlan műanyag csíkok, melyek peroxid alapú fogfehérítő géllel vannak bevonva. Ezeket a csíkokat kell a fogak felszínére helyezni naponta kétszer 30 percig. A fehérítő gélekhez hasonlóan, a használati utasítás pontos betartása mellett ezek a termékek biztonságosan használhatóak és jó fogfehérítő hatással rendelkeznek, mind a fogak felszínén, mind a mélyebb rétegekben. A fogfehérítés első eredményei általában néhány nap után láthatóak, a végső eredmény eléréséhez körülbelül négy hónap szükséges.

Fogfehérítés szájöblítővel

Újabban a kereskedelmi forgalomban már olyan szájvizek, öblítők is kaphatóak, melyek fogfehérítő hatással is rendelkeznek. A legtöbb szájvízhez hasonlóan ezek a termékek is felfrissítik a leheletet és csökkentik a lepedékképződés, illetve a fogszuvasodás esélyét, de emellett olyan összetevőket is tartalmaznak, mint a hidrogén-peroxid, amely segítséget nyújt a fogfehérítésben is. A gyártók ajánlása szerint a fogfehérítő szájvizet naponta kétszer, fogmosás előtt kell alkalmazni.

A végső eredmény 12 hét után érhető el. Egyes szakértők szerint azonban, ezek a fogfehérítéshez használt szájvizek nem lehetnek olyan hatékonyak, mint a kereskedelmi forgalomban kapható egyéb termékek (fogfehérítő gél vagy csík), mert itt a peroxid csak naponta körülbelül 2 percig érintkezik a fogakkal (a 30 perccel szemben), így csak jelentősen gyengébb hatást tud kifejteni.

Fogfehérítés fogfehérítő sínnel

A fogfehérítő sínnel végzett fogfehérítés esetében egy fogvédőhöz hasonló sínt alkalmaznak, amely peroxid alapú fogfehérítő anyaggal van feltöltve. Ezt a sínt kell a páciensnek hordania naponta meghatározott idő intervallumban, ami általában pár órától a teljes éjszakán keresztül tartó viselésig terjed. A végső eredmény, az elszíneződés mértékétől és a kívánt fogfehérítés fokától függően 4-8 hét után érhető el. Ez a fogfehérítő rendszer kapható kereskedelmi forgalomban és hozzáférhető fogászati rendelőkben is. Mivel a sínes fogfehérítés általában állapotfelmérést és a folyamat megtervezését igényli, használata előtt ajánlott fogorvos tanácsát kérni.

Fogászati fogfehérítés kontra fogfehérítő szettek

Bár hasonlónak tűnnek, mégis számos különbség van a fogászati fogfehérítés és az otthoni, kereskedelemben kapható fogfehérítő  készletekkel végzett fogfehérítés között.

  • A fogfehérítő anyag erőssége. Az otthoni fogfehérítéshez használt termékek általában 10-22% karbamid peroxidot tartalmaznak, ami körülbelül 3% hidrogén-peroxid tartalomnak felel meg. A fogászati fogfehérítés során általában 15-43% hidrogén-peroxid tartalmú fehérítő anyaggal dolgoznak.
  • A fogfehérítő sín kialakítása. A kereskedelmi forgalomban kapható fogfehérítő sínekkel ellentétben a fogászatokon fogfehérítéshez használt síneket egy, a páciens fogairól levett minta alapján készítik el, így az tökéletesen illeszkedik a fogakhoz. Az így testre szabott eszköz biztosítja, hogy a fogfehérítő anyag maximálisan érintkezzen a fogakkal és megakadályozza, hogy a sínből kikerülő anyag irritálja az ínyt. Az egy kaptafára készült sínek lötyöghetnek, elmozdulhatnak, így a fogfehérítéshez használt anyag az ínyre és a szájüregbe szivároghat, ami nem kívánt mellékhatásokkal járhat.
  • További védőintézkedések. A fogászati fogfehérítés során a fogorvos általában gumi pajzsot használ, hogy megakadályozza a fogfehérítéshez használt anyag az ínyre, vagy a szájüregbe kerülését. Az otthoni fogfehérítő szettek nem tartalmaznak ilyen védelmet.
  • A fogfehérítés ára. A kereskedelmi forgalomban kapható fogfehérítő készletek általában olcsóbb megoldást kínálnak, mint a fogászati fogfehérítés.
  • Felügyelt és nem felügyelt folyamat. Mind a fogorvos által felügyelt otthoni fogfehérítés, mind a fogászati fogfehérítés olyan szakember felügyeletével történik, aki segítséget tud nyújtani az eljárás minden szakaszában. Elsőként a fogorvos felveszi a teljes kórtörténetet, majd fogászati vizsgálatokat végez, melyek segítségével a fogfehérítéshez használt anyagok és eszközök testre szabhatóak. Ahány páciens, annyiféle lehetséges kezelési módszer létezik. Mind az elszíneződést okozó foltok típusa és elhelyezkedése, mind a fogazat aktuális állapota nagymértékben befolyásolhatja az eljárás időtartamát és a szükséges eszközöket is. A fogorvos által felügyelt, otthoni fogfehérítés esetében időszakonként kontrollvizsgálatokon kell részt venni, ahol az orvos felmérheti a fogfehérítés folyamatát, illetve kiküszöbölheti az esetleg felmerülő problémákat, így segítve az optimális eredmény elérését. A fogfehérítő szettek esetében mindez a páciens feladata és felelőssége.

 

Felhasznált források: Sciencedaily, Healthline, Colgate, Yourdentistryguide

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.