FogászatFogászati panaszokFogfájás

A fogfájás csillapítása otthoni módszerekkel, gyógyszer nélkül

twitterFacebook

A fogfájás soha nem jöhet jókor, de vannak olyan helyzetek, például ünnepekkor, külföldi utazáson vagy éppen egy kellemesen induló vasárnapon, mikor a szokásosnál is nagyobb kellemetlenséget okoz. Ilyenkor többnyire nincs lehetőségünk elmenni a fogorvoshoz, de sokszor még a megfelelő fájdalomcsillapító gyógyszert sem tudjuk beszerezni. Szerencsére azonban léteznek olyan hagyományos módszerek, melyek segítségével otthoni körülmények között is hatásosan csillapíthatjuk a fogfájást. Persze azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy ezek csak átmeneti megoldást jelentenek, a lyukas, károsodott fogak idővel egyre több problémát (és fájdalmat) fognak okozni, ezért amint módunk van rá, menjünk fogorvoshoz.

A fogfájás csillapítása otthoni módszerekkel

Chili paprika és gyömbér

Keverjünk össze egyenlő mennyiségű chili őrleményt és gyömbér port annyi vízzel, hogy sűrű pasztát kapjunk. Ezután fogjunk egy kis darab gézt, tekerjük bele a pasztát, majd gyúrjuk golyóvá. Óvatosan, hogy se a nyelvvel, se a fogínnyel ne érintkezzen, helyezzük a lyukas fogra. Meglepő lehet, de  chiliben található kapszaicin, ami a csípős ízt okozza, egyben fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, ugyanis hatékonyan képes blokkolni az agyba érkező fájdalom ingerületeket. A hozzáadott gyömbérnek pedig kiváló antibakteriális tulajdonságai vannak, így ez a két anyag együtt jó szolgálatot tehet a fogfájás ellen is.

paprika-fogfajas-ellen

A fogfájás csillapítása sós vízzel

Egy csésze forrásban lévő vízben oldjunk fel egy teáskanál sót, majd miután kihűlt, öblögessünk a keverékkel 30 másodpercig. A sós víz segít eltávolítani a lyukas fogból az irritációt okozó szennyeződéseket és csökkenti az íny duzzanatát. Ismételjük az öblögetést, ahányszor szükséges.

sosviz-fogfajas-ellen

Tea a fogfájás ellen

  • A menta tea amellett, hogy kellemes, frissítő íze van, alkalmas a fej- és fogfájás csillapítására is. Tegyük egy teáskanál teafüvet egy csésze forróvízbe és 20 percig áztassuk. Ezután öblögessünk a teával 30 másodpercig.
  • A fekete teában található csersav szintén megfelelő lehet a fájdalom és a duzzanat enyhítésére. Ehhez helyezzünk egy kifőzött, nedves teafiltert a fájó fogra és hagyjuk rajta, amíg szükséges.

tea--fogfajas-ellen

Fogfájás csillapítás hidrogén peroxiddal

A hidrogén peroxid ugyan direkt fájdalomcsillapító hatással nem rendelkezik, de kiválóan alkalmas a gyulladásért felelős baktériumok elpusztítására, amivel segíthet megszüntetni az íny duzzanatát. Öblögessünk 3 százalékos hidrogén peroxid oldattal 30 másodpercig, majd öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel.

hidrogen-peroxid-fogfajas-ellen

Jegeléssel a fogfájás ellen

A jég amellett, hogy elzsibbasztja a fájós fogban található idegeket, hatékonyan csökkentheti az íny duzzanatát is, így a jegelés általában hatásos módszer a fogfájás csillapításához. Helyezzünk egy kis darab jeget nejlon tasakba, majd tekerjük valamilyen vékony szövetbe, helyezzük a lyukas fog mellé és tartsuk ott 15 percig. Ezt az időtartamot ne lépjük túl és mindig használjunk szövetborítást, mert ellenkező esetben a jég fagyási sérülést okozhat.

jegeles-fogfajas-ellen

A fogfájás enyhítése mirhával

A mirha a szomáliai balzsamfa gyantája és évezredek óta használják illatszerként, illetve tartósításhoz. Emellett kiváló baktériumölő és fertőtlenítő hatással is rendelkezik, ami jól jöhet a fogfájás csillapításához is. Tegyünk 1 teáskanál őrölt mirhát 2 csésze vízbe és főzzük 30 percig. Az így elkészített oldatból tegyük 1 teáskanálnyit fél csésze vízbe és öblögessünk vele naponta 5-6-szor.

mirha-fogfajas-ellen

Megfelelő fogkefe az érzékeny fogakhoz

Ha hideg vagy meleg ételek és italok fogyasztásakor fogfájást tapasztalunk, annak egyik oka lehet az is, hogy a fogínyünk némileg feljebb húzódott, így fogaink érzékeny részei a normálisnál nagyobb mértékben kivannak téve a környezeti hatásoknak. Ilyen esetben célszerű érzékeny fogakhoz ajánlott fogkrémet és puha sörtéjű fogkefét használni, mert ezek kevésbé irritálják az ínyt és így csökkentik a további sorvadás esélyét.

fogkefe-fogfajas-ellen

Fogfájás ellen rágógumi

Ha a fogunk letörött vagy kiesett belőle a tömés, átmenetileg enyhíthetjük a kellemetlenségeket egy kis darab rágógumival is. Rágjuk össze alaposan a rágógumit, hogy megpuhuljon és semmilyen szilárd törmelék ne maradjon benne. Ezután óvatosan nyomjuk bele a fogon keletkezett résbe. Ezt követően már lehetőleg ne együnk semmit, mert az étel könnyen kiszedheti az ideiglenes tömést. Ez a módszer rövid ideig csillapíthatja a fogfájást, de mihamarabb forduljunk fogorvoshoz.

ragogumi-fogfajas-ellen

A fogfájás csillapítása akupresszúrával

Esetenként az akupresszúrás pontok stimulálása is enyhíthet valamennyit a fogfájáson. Ehhez az egyik kezünkkel nyomjuk meg a másik kezünkön, a hüvelyk- és mutatóujj találkozásánál lévő részt és tartsuk így 2 percig. Ez elősegíti az agyban az endorfinok felszabadulását, ami kellemes érzéssel és a fogfájás csökkenésével járhat.

akkupresszura-fogfajas-ellen

Forrás: Reader’s Digest

'Fel a tetejéhez' gomb