FogászatFogszabályozásFogszabályzó

Amit a kivehető, láthatatlan fogszabályzóról tudni érdemes

twitterFacebook

A láthatatlan, kivehető fogszabályzó készülékek jó alternatívát jelenthetnek azok számára, akik esztétikai vagy funkcionális okokból nem tudnak megbarátkozni a rögzített fogszabályzókkal, még abban az esetben sem, ha azokat a nyelv felőli oldalon helyezik el. A sínes fogszabályzók további előnye, hogy kivehetőek, így mind a fogak, mind a fogszabályzó készülék könnyebben tisztítható, mint a rögzített fogszabályzók esetén, ezzel segítve a fogszabályozás ideje alatt elengedhetetlenül fontos szájhigiénia megteremtését. A kivehető, láthatatlan fogszabályzók szinte észrevehetetlenek, így semmilyen esztétikai problémát nem jelentenek a hétköznapokon, emellett az étkezések idejére is ki lehet őket venni a szájból, nem akadályozzák sem a rágást, sem az ételek élvezetét.

A láthatatlan, kivehető fogszabályzó működése

A láthatatlan, kivehető fogszabályzók kifejlesztéséhez az a megfigyelés vezetett, hogy, ha a páciens a rögzített fogszabályzóval történő fogszabályzás után, a kezelés eredményének fenntartása érdekében viselendő retenciós sínt néhány napig nem viselte, akkor a fogai elkezdtek visszarendeződni a fogszabályozás előtti állapotukba, ám a retenciós sín újbóli viselésével ez a folyamat megállt és a fogak ismét a megfelelő irányba kezdtek elmozdulni. Ennek a megfigyelésnek a gyakorlati felhasználása lett végül egy olyan fogszabályozási eljárás, amely kivehető fogszabályzó sínek sorozatát alkalmazza a kívánt eredmény elérése érdekében. Ennek a fogszabályzó sínekből felépülő sorozatnak minden egyes eleme a teljes fogszabályozás egy-egy fázisának megfelelő, apró változtatást hajt végre.

A láthatatlan fogszabályzók gyártói

Láthatatlan fogszabályzó készülékkel elsőként az Align Technology Inc. nevű cég jelent meg a piacon 1998-ban. Az ő nevükhöz fűződik az azóta már igen jelentős hírnévre szert tevő Invisalign márkanév. Mára az Invisalign fogszabályzók már több különböző típusban kaphatóak, ilyen például az Invisalign express, amely kis fogászati problémákkal küzdő pácienseknek, illetve az Invisalign Teen, amely 10-14 éves gyerekek számára készülő fogszabályzó. Természetesen versenytársai is akadtak az eredeti gyártónak, ilyen például a ClearCorrect, amely gyakorlatilag megegyezik az Invisalign fogszabályzóval, illetve a Simpli 5, a Red White and Blue és az RW II, melyek leginkább az első fogak szabályozását célzó fogszabályzók.

A fogszabályozás menete láthatatlan fogszabályzóval

A fogszabályozást megelőző konzultáción a fogorvos megvizsgálja a páciens fogait és eldönti, hogy alkalmazható-e esetében a láthatatlan fogszabályzóval végzett fogszabályozás. Amennyiben a fogak eltérései lehetővé teszik a kivehető fogszabályzó alkalmazását, a következő konzultáció alkalmával megkezdődik a fogak állapotának felmérése és a kezelési terv elkészítése. Elsőként lenyomatot és harapásmintát vesznek a fogakról és panorámaröntgen készül a teljes állkapocsról, majd fotódokumentáció készül a kiinduló állapotról.

Az elkészült mintákat és felvételeket elküldik a láthatatlan fogszabályzót gyártó laborba, ahol számítógépes technológiával 3D modell készül róluk, a fogszabályozás egyes fázisainak megfelelő animációval. A fogorvos megnézi az elkészült 3D modellt és amennyiben megfelelőnek találja fogszabályozás folyamatát, a fogszabályzó sínek legyártásra kerülnek, mely néhány hetet vesz igénybe. Minden egyes fogszabályzó sín a kezelés egy-egy fázisának megfelelően kerül kialakításra és a fogászati problémák súlyosságától függő számban (általában 10-50 db) kerül elkészítésre.

A láthatatlan fogszabályzó viselése

A kivehető fogszabályzó sínek úgy vannak kialakítva, hogy a fogszabályozás aktuális fázisának végrehajtásához megfelelő nyomást gyakoroljanak a fogakra, így soha nem illeszkednek pontosan a fogsorra, mindig okoznak egy gyenge feszülést, amelyre a fogak lassú elmozdításához van szükség. A fogszabályozás fázisai egyénre szabottan kerülnek meghatározásra, így az aktuálisan viselt láthatatlan fogszabályzó sín mindig egy bizonyos feladatot hajt végre, amely egy vagy több fogat is érinthet.

A fogszabályzó által kifejtett nyomás az adott sín viselése közben folyamatosan egyre gyengül, mert a fogak felveszik a kívánt pozíciót. A láthatatlan fogszabályzó síneket általában 2 hetente kell a fogszabályozás újabb fázisának megfelelőre cserélni. Kontroll vizsgálatok jellemzően 4-6 hetente szükségesek, ilyenkor a fogorvos felméri az elért eredményeket és átadja a soron következő fogszabályzó síneket. A kivehető fogszabályzó viselése napi 20-22 órában kötelező.

A láthatatlan fogszabályzó tisztítása

A láthatatlan fogszabályzó sínek tisztítása igen egyszerű a hagyományos, rögzített fogszabályzókhoz képest, hiszen az étkezések alkalmával és fogmosáskor kivehetőek, így viszonylag kevés szennyeződés éri őket és a tisztításukat is a szájon kívül lehet elvégezni. Ezeknek megfelelően, a fogmosás a szokott módon zajlik, a fogszabályzót pedig behelyezés előtt kell tisztítani, lehetőleg hideg vízzel, gyenge sörtéjű fogkefével és szemcséket nem tartalmazó fogkrémmel, hogy a fogszabályzó az alakját és átlátszóságát is megtartsa.

A láthatatlan fogszabályzó kiegészítői

Néhány esetben szükség lehet a kivehető fogszabályzó készülék kiegészítésére néhány, a fogszabályozás menetét tovább segítő elemmel, mint a csatolmányok és gombok. Ezek a kiegészítők lehetővé teszik az olyan fogászati eltérések kezelését is, melyeket a kivehető fogszabályzó sín önmagában nem tudna megoldani. A fogszabályozás aktuális menetének megfelelően tehát apró, fogszínű gombokat ragasztanak bizonyos fogakra, vagy gombszerű kiemelkedéseket készítenek a fogszabályzó külső felszínére, melyek segítségével újabb erőhatásokat tudnak bevonni a fogszabályozás folyamatába. Ezeket a gombokat időnként gumiszalagokkal is egymáshoz rögzítik.

A láthatatlan fogszabályzó technikai korlátai

A láthatatlan fogszabályzók elsősorban az enyhe és közepes fogászati eltérésekhez használhatóak jó eredménnyel, így a nagyon nagy fogkorrekciókhoz általában rögzített fogszabályzóra van szükség.

Kivehető fogszabályzóval nem korrigálható fogászati eltérések

  • a normális pozícióhoz képest több, mint 20 fokkal elfordult fogak
  • a normális pozícióhoz képest több, mint 45 fokkal megdőlt fogak
  • a fogak közötti rések fogívenként meghaladják a 6 millimétert
  • jelentős állkapocs problémák, mint a mélyharapás vagy nyitott harapás
  • túl kis méretű fog koronák, melyek nem biztosítanak elég felületet a fogszabályzó megfelelő illeszkedéséhez

 

Felhasznált források: Sciencedaily, Healthline, Colgate, Yourdentistryguide

'Fel a tetejéhez' gomb