ArcplasztikaFülplasztika

Egyszerű műtéttel az elálló fülek ellen – A fülplasztika okai, menete és ára

twitterFacebook

A fülek jelentős hatással vannak a teljes arc összképére, hiszen egyfajta keretbe foglalják azt.  Méretük, formájuk és szimmetriájuk alapvetően meghatározza a fej karakterisztikáját. Éppen ezért az olyan gyakran előforduló eltéréseik, mint az elálló vagy az aszimmetrikus fülek komoly esztétikai problémát okozhatnak. Szerencsére a fülplasztika modern módszerei segítségével ezek a problémák  gyorsan és egyszerűen megoldhatóak.

A fülplasztika leggyakoribb okai

Sajnos a fülkagyló alaki eltérései a leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenességnek számítanak. Ezek közül a legtöbb embert érintő elváltozás és a fülplasztika legfőbb oka az elálló vagy aszimmetrikus fül. Ilyen esetekben a fülek nem simulnak a fejhez, hanem kisebb-nagyobb mértékben elemelkednek, elhajolnak tőle. Ez az eltérés általában mindkét fülnél tapasztalható, de esetenként előfordulhat, hogy csak az egyik fül pozíciója rendellenes.

A fülplasztika kevésbé gyakori okai lehetnek még:

 • Baleset, vagy egyéb trauma következtében deformálódott fül
 • Fülbevaló vagy más ékszer okozta sérülések
 • Túl nagy méretű fül
 • Túl tág fülkagyló
 • Lelógó fülcimpák
 • A fülkagyló nem megfelelő íve
 • Rendellenes porcosodás

A fülplasztika ideje

Bár a fülplasztika nincs korhoz kötve, mégis leggyakrabban gyermekkorban ajánlott elvégezni. A gyermekek füle nagyjából 4-6 éves korukra teljesen kifejlődik és a műtét ettől kezdve minden további kockázat nélkül végrehajtható. Minél korábban megtörténik a fülek korrekciója, a beavatkozás annál egyszerűbb lesz, mivel a gyermekek fülében található porcok még puhák, hajlékonyak és könnyen alakíthatóak. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy felnőttkorban bármi akadálya lenne a fülplasztika elvégzésének, de ilyenkor a fül szerkezete már kevésbé rugalmas, így a műtét végrehajtása is némileg körülményesebb lehet.

A fülplasztika menete

A fülplasztikát kisgyermekek esetében altatásban, míg idősebb gyermekek és felnőttek esetében helyi érzéstelenítésben végzik. A beavatkozás körülbelül 1-2 órát vesz igénybe. Amennyiben altatásra van szükség, a páciens a műtét utáni éjszakát általában a klinikán tölti, azonban helyi érzéstelenítéssel végzett fülplasztika esetében erre nincs szükség és a kötések felhelyezése után távozhat.

A fülplasztikához alkalmazott műtéti technikák orvosonként,  páciensenként és a kezelni kívánt eltérés függvényében változhatnak.  A leggyakrabban alkalmazott módszerek az alábbiak:

 1. A sebész a fülkagyló mögött, egy takarásban lévő helyen bemetszést ejt a bőrön, majd a fül porcos részét vágással vagy a porc eltávolításával úgy alakítja, hogy a fül közelebb kerüljön a fej oldalsó részéhez. Ha szükséges, fel nem szívódó varratok használatával biztosítja, hogy a porcok az új pozíciójukban maradjanak. Ezután a bőrt felszívódó vagy eltávolítható varratokkal összevarrja.
 2. A sebész eltávolítja a bőrt a műtét területéről, majd a fül porcos részét visszahajtja és fel nem szívódó varratokkal új helyzetében rögzíti. Ezután a bőrt felszívódó vagy eltávolítható varratokkal összevarrja. A porcból ebben az esetben nem kerül eltávolításra a felesleges rész.

A fülplasztika után

A fülplasztika után a fülekre kötést helyeznek, ami védi a kezelt területet és segíti a fülek új pozíciójának megtartását. A kötést a műtét után néhány nappal kicserélik. A fülplasztikát követő 4-5 napban célszerű felpolcolt felsőtesttel, háton aludni, mert így megelőzhető a fülek sérülése. Gyerekek esetében az első 3 hétben mindenképpen kerülni kell a szokásos ugrándozást és futkosást. A felnőttek 3 nappal a beavatkozás után visszatérhetnek a megszokott napi rutinjukhoz, de 6 hétig tartózkodniuk kell a megerőltető sporttevékenységektől, az alkoholtól, a napozástól és a szoláriumtól. A varratokat a fülplasztika utáni 2. hét végén távolítják el, a teljes hegesedés kialakulása pedig általában 6 hetet vesz igénybe.

A fülplasztika után esetenként tapasztalható kellemetlenségek:

 • Átmeneti zsibbadás a kezelt területen
 • Fejfájás, ami fájdalomcsillapítók szedésével jól kezelhető
 • Duzzanat
 • Szokatlan érzések – viszketés, vagy bizsergés a műtéti heg környékén

A fülplasztika lehetséges komplikációi

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a fülplasztikának is lehetnek komplikációi és szövődményei, de ezek előfordulásának aránya igen alacsony. A műtét után ritkán keletkezhet vérrög a kezelt területen, vagy esetenként a seb elfertőződhet. A fertőzés antibiotikumokkal jól kezelhető, a vérrög pedig idővel magától feloldódik, vagy, ha ez hosszabb ideig nem történik meg, az orvos egy tű segítségével eltávolítja azt. A fülplasztika után előfordulhat hegképződés is a beavatkozás területén, de ez ritkán okoz komoly problémát, mert a műtéthez használt bemetszést általában rejtett helyen, a fül mögött ejtik.

A fülplasztika ára

A fülplasztika átlagos ára Magyarországon : 170.000 – 290.000 forint

Amennyiben altatásra is szükség van, az általában külön költséget jelent, amely körülbelül 50.000 és 100.000 forint között mozog. Ha csak az egyik fül esetében indokolt a fülplasztika, az árak többnyire 25-30 százalékkal alacsonyabbak a mindkét fülön végzett műtéténél.

 

'Fel a tetejéhez' gomb